Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

Egy fehérvári testvérpár, Turanitz Gergő és Katka csapata neves külföldi versenyzőket is megelőzve nyerte a Tállyán rendezett nemzetközi BBQ-versenyt, így ők utazhatnak majd 2018 októberében a barbecue világbajnoki döntőjének számító versenyre az Egyesült Államokba. Turanitz Gergő a fehervar.hu-nak elmondta, hogy alig egy éve kezdett el igazi barbecue ételeket készíteni, így óriási meglepetésként érte az eredmény.
2017.10.17. 15:04 |
Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

A csapat tagja volt a Turanitz testvérek mellett a szintén fehérvári Lencsés Zoltán és Loncsár András is.

A hétvégén a tokaji borvidékhez tartozó Tállyán rendezték az első olyan hazai BBQ-versenyt, amely a Kansas City Barbecue Sociaty szabályrendszerét betartva jött létre. Összesítésben egy magyar csapat, a fehérvári fiatalokból álló KGB ( Katka Gergő Barbecue) lett a legjobb, így megelőzték a nemzetközi szinten igen erősnek számító brit Miss Piggy's U.K.-t és az olasz Bros Hogot is.

A győzelemmel a pénzjutalom mellett egy „szabadkártya” is járt, amivel a csapat legjobb magyar versenyzőként a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue-n vehet részt az USA-ban, Lynchburg városában 2018 októberében, ahol mintegy 200 csapat versenyez majd. Szintén részt vehetnek majd 2018 májusában a Brew’n Q versenyen is Angliában.

Turanitz Gergő és Kata szinte gyermekkora óta a vendéglátásban él, jelenleg a Tekergő Restaurant & Motelt viszik. Több sikeres helyet is vezet a család, legújabb nyitásuk a Patent Gasztrobár.

„A vendéglátásban nőttem fel, ez adta meg az alapokat számomra. A barbecue-ba akkor szerettem bele, amikor Tahitótfaluban az Őrház Chill & BBQ-ban ettem. Nagyon megfogott az élmény, sokat olvastam utána a BBQ technikákról és rendeltem egy magyar gyártmányú Pit Boxot is Adorjányi Máriusztól.” – meséli a kezdetekről Turanitz Gergő, aki rövid idő alatt kitanulta a BBQ technikát, a húskészítési eljárások királyát, amelynek lényege, hogy a hús fatüzeléses speciális eszközökben – például szmókerekben vagy pitekben - lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át.

Turanitz Gergő tavaly év végétől kezdett el sütni, közben folyamatosan olvasta Adorjányi Máriusz „Nyárspolgár BBQ” blogját és ismerkedett a lassú tűzön-füstön sütött húsok kimeríthetetlen variációival.

„A Tekergőben BBQ vacsorákat szerveztünk és közben tanulhattam Jim Johnson 76-szoros bajnoktól is ,aki 28 éve versenyzik. Részt vettem a Bunch of Swines versenyképzésén is Angliában.” – tette hozzá Gergő, aki csapatával négy kategóriában küzdött meg Tállyán az Európa minden szegletéből érkező csapatokkal a dobogós helyezésekért.

A csirke, sertésoldalas, sertés „boston butt” és marhaszegy kategóriák mindegyikéhez a versenyzőknek kellett biztosítania az alapanyagot.

Turanitz Gergő elmondta, hogy a csirkénél bármelyik testrészt választhatták, ők a felsőcomb mellett döntöttek, amit a budapesti Vásárcsarnokban szereztek be. A sertésoldalast Szabadbattyánban vásárolták, a marhaszegy esetében pedig Ausztráliából származó wagyu marha volt az alapanyag. Speciális eset a sertés „boston butt”, ami a lapocka felső, vastagabb és zsírosabb része a tarjával együtt.

A versenyen a marhaszeggyel harmadik helyet, a sertésoldalassal ezüstérmet szereztek, összetettben pedig ők bizonyultak a legjobbnak.

Turanitz Gergő – érthetően - a sertésoldalasra a legbüszkébb. Mint elmondta, sok gyakorlással és egy kis szerencsével lett második - a magyar versenyzők között viszont a legjobb - a sertésoldalas kategóriában. Aki Fehérváron szeretné átérezni az igazi low & slow életfilozófiát és megkóstolni a húskészítési eljárások királyát, a Patentben megteheti péntekenként.

Fehérvári színes

  1. A természet védelméért

    A Föld Napján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos mentőhelye lett a Sóstó Vadvédelmi Központ. Egyedülálló módon jött létre ez a példamutató együttműködés, melynek célja, hogy az állatvédelem és a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet hazánk páratlan természeti kincsekben gazdag környezetében.

    2024.04.22.
  2. Fehérvári Diáknapok 2024.

    A középiskolás korosztály nagydíját a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium vehette át, az általános iskolás korosztály nagydíját a Kodolányi János Gimnázium felső tagozatosai kapták, a fesztiváldíjat pedig a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákjai nyerték. A Fehérvári Diáknapok közönségdíjasa a Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskara lett.

    2024.04.22.
  3. Fecskebarát Fehérvár

    Idén is folytatódik a Fecskebarát Fehérvár program. Hétfőn délelőtt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár homlokzatára szereltek fel 28 darab, agyagból készült fészket a Városgondnokság munkatársai. A kezdeményezéssel védik a fecskeállományt és sokat tesznek a szemléletformálás terén is.

    2024.04.22.
  4. Planéta Pajti

    A Föld napja alkalmából április 19-én, pénteken folytatódott a Planéta Pajti környezetvédelmi program a Hétpettyes Óvodában. A Planéta Pajti Program a 4-7 éves gyerekeket célozza annak érdekében, hogy a környezetvédelem fontosságát a megtapasztalás útján ismertesse meg velük.

    2024.04.22.